Strony

30 grudnia 2014

Trufle czekoladowe

Przygotowanie trufelek jest bardzo łatwe i szybkie, trzeba jedynie pamiętać także o czasie chłodzenia ciasta. Liczba składników też nie jest duża, a mimo to efekt jest naprawdę zaskakujący.
Przepis zaczerpnięty z tej strony.


  • 200 g pokruszonych ciastek (dałam pełnoziarniste herbatniki)* 
  • 100 g mascarpone (ew. serka homogenizowanego) 
  • 100 g czekolady gorzkiej 
  • 1 łyżka cukru z wanilią 
do obtoczenia
  • 50 - 60 g czekolady gorzkiej 
  • 1 łyżeczka oleju 
Czekoladę rozpuścić na parze. Mascarpone wymieszać najpierw łyżką, a następnie połączyć z czekoladą, ciastkami i cukrem. Schładzać w lodówce ok 3 godziny. Po tym czasie formować kulki, wstawić do lodówki. Następnie roztopić czekoladę i wymieszać ją z olejem. Kiedy przestygnie, obtaczać nią kulki (robię to za pomocą łyżki i widelca). Układać na folii aluminiowej (najlepiej położonej na desce do krojenia). Odczekać aż czekolada zastygnie, po tym czasie trzymać w lodówce.

*ciastka nie muszą być całkowicie rozkruszone, mogą też zostać troszkę większe kawałki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz