Strony

15 grudnia 2014

Ciasto z jabłkami i cynamonem, bezglutenowe

Sezon na jabłka trwa nadal, to był idealny pretekst na wypróbowanie babki z owocami. Tym razem bezglutenowej, z mąki ziemniaczanej. Przez jej dodanie ciasto jest sypkie i raczej sycące, więc jeden kawałek w zupełności wystarcza ;)

  • 4 jajka
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 200 g masła
  • 2 małe jabłka (u mnie szara reneta)

Jajka wbić do miski i miksować z cukrem. W międzyczasie masło rozpuścić w rondelku i odstawić oraz obrać i pokroić jabłka w kawałki.
Kiedy masa zrobi się biała i zgęstnieje, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na koniec dodać ciepłe masło, mieszać do momentu połączenia składników.
Wylać na blaszkę i dodać jabłka.
Piec w temp. 180 stopni ok. 35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz