Strony

22 marca 2015

Miniszarlotki z sezamem

Jabłka po raz kolejny, chociaż w trochę innej wersji. Sezam nadaje jabłkom innego aromatu, a forma powoduje, że farszu można dać jeszcze więcej ;) Należy jedynie pamiętać, by ciasto było wystarczająco grube, żeby nie mieć później problemów z wyciąganiem babeczek z foremki.


jabłka
  • 4 jabłka, średniej wielkości, najlepiej szara reneta
  • 4 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki sezamu
  • cynamon

Rodzynki namoczyć w bardzo ciepłej wodzie. 2 jabłka zetrzeć na tarce i podsmażyć, pod koniec dodać rodzynki i cynamon do smaku, zblendować. Na koniec dodać jedno jabłko pokrojone w kostkę i sezam.

razowe ciasto kruche
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mąki razowej
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki sezamu

Mąkę wymieszać z cukrem, a następnie nożem dokładnie pokroić z masłem. Na koniec dodać żółtko i wyrobić dokładnie ciasto. Rozwałkować je na grubość ok. 3 mm i wykleić foremki. Jedną z takich porcji wymieszać z sezamem i bardzo mocno schłodzić. Foremki podpiec w 180 stopniach (ok. 4 minuty).

Następnie wykładać na podpieczone spody. Posypać startym na tarce ciastem z sezamem. Piec jeszcze ok. 10 minut. Po mniej więcej 10 minutach wyciągnąć z foremek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz