12 marca 2015

Ciasto kokosowe, razowe, bez nabiału

Przygoda z tym ciastem zaczęła się, kiedy miałam zamówienie na przygotowanie czegoś kokosowego. Przeszukałam wiele przepisów, ale nie mogłam znaleźć czegoś, co spełniałoby wszystkie moje warunki ;) Po kilku próbach powstał ten przepis. Ciasto nie zawiera nabiału, jednocześnie jest bardzo wilgotne ale wyczuwa się w nim także kokos.

Przepis na formę 12 x 25 cm.


  • 125 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka, roztrzepać
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szklanka wiórek kokosowych

*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

½ szklanki wiórek zalać 1 szklanką wrzątku. Kiedy przestygną dokładnie zmiksować.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kokosem. Jajka roztrzepać. Masło utrzeć z cukrem do białości. Porcjami dodawać jajka, suche składniki i zmiksowane wiórki kokosowe.

Po wyłożeniu na blaszkę można je posypać wiórkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz