25 lutego 2015

Wegańska krajanka owsiana

Długo próbowałam przygotować batonik owsiany bez dodatku cukru. Po wielu próbach i całkowitych zmianach proporcji powstał ten przepis. Batoniki są bardzo pożywne, dlatego idealnie sprawdzają się na drugie śniadanie w pracy.
Przepis na formę o wymiarach 21 x 21 cm.



  • ¾ kubka płatków owsianych
  • ¾ kubka mąki owsianej
  • ½ kubka słonecznika z sezamem
  • ⅓ płatków lub wiórków kokosowych
  • ⅓ kubka żurawiny
  • 8 daktyli
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • 70 g masła klarowanego

Słonecznik i sezam podprażyć na patelni. Żurawinę i daktyle namoczyć w ciepłej wodzie, po ok. 20 minutach odcedzić.

Płatki owsiane wymieszać z mąką owsianą, słonecznikiem, żurawiną i wiórkami. Następnie mleko zmiksować z daktylami, pod koniec dodać masło. Wlać do suchych składników i wymieszać.

Piec w temp 150 przez 60 minut.

Kroić po wystygnięciu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz