Strony

7 lutego 2015

Ciasto migdałowo - orzechowe, bezglutenowe

Uwielbiam orzechy, a sezon zimowy jest najlepszy na wypieki z nimi. Jako, że ostatnio staram się próbować wypieki bez glutenu, ten przepis nie mógł umknąć mojej uwadze. Ciasto jest mało słodkie i mocno orzechowe. Najlepiej, kiedy zostawimy kilka grubo pokrojonych orzechów, gdyż znacznie wzmacnia to orzechowy aromat.

 

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru lub ksylitolu
  • 100 g masła
  • 150 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • ⅓ łyżeczki sody

Masło rozpuścić.
Orzechy i migdały zmielić.
Białka oddzielić od żółtek. Następnie żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać masło, zmielone orzechy i migdały oraz sodę.
Ubić białka i delikatnie wmieszać je w masę.
Ciasto wylać na formę, piec w temp 170 przez 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz