Strony

3 lutego 2015

Chałka

Dawno nie było tu drożdżowego wypieku. Ostatnio rzadko zdarza mi się piec pieczywo. Miałam jednak ochotę na jakieś inne śniadanie i wykorzystałam ten stary przepis. Najlepiej smakuje z masłem i dżemem albo miodem.


  • 16 g drożdży
  • 400 ml wody
  • 80 g cukru
  • 3 jajka + ew. 1 do posmarowania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kg mąki
  • 70 g masła klarowanego
  • 2 łyżki sezamu

*składniki mają mieć temperaturę pokojową

Drożdże wymieszać z łyżką cukru i 3 łyżkami wody, następnie dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić aż drożdże “ruszą”.

Masło rozpuścić. Jajka ubić z pozostałym cukrem i solą. Mąkę przesiać, dodać drożdże, ubite jajka i wodę. Dokładnie wymieszać ciasto i powoli dodawać letnie masło. Ciasto bardzo dokładnie wyrabiać ok. 10 minut (ma odchodzić od ręki). Odstawić do wyrośnięcia.

Po ok. 45 minut ciasto odgazować (tzn. “uderzyć” je, dość bardzo opadnie) i pozostawić do kolejnego wyrastania do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do podłużnych foremek albo uformować warkocz. Posmarować jajkiem albo ciepłą wodą i posypać sezamem. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Piec w temp 180 stopni na ok. 30-45 minut. Kiedy przestygnie wyciągnąć z formy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz