Strony

24 stycznia 2015

Jabłecznik bezglutenowy z mąki kukurydzianej

Kolejny przepis w tym roku na wykorzystanie jabłek. Tym razem padło na mąkę kukurydzianą. Ciasto z niej przygotowane jest bardziej kruche i sypkie od klasycznego. Nie ma się jednak czego obawiać, bo jabłka nadają mu odpowiednią wilgotność. Ja tym razem wybrałam wcześniej przygotowany przecier. Wydaje mi się to dobrym wyborem, gdyż jabłka lekko wysychają u góry, jednak zostają odpowiednio wilgotne w środku.
Przepis na formę 21cm x 21 cm.



  • 2 ⅕ szklanki mąki kukurydzianej
  • 250 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 330 g przecieru z jabłek
  • cynamon
Mąkę kukurydzaną wymieszać na stolnicy z cukrem pudrem, dodać schłodzone masło. Następnie wyrabiać ciasto, krojąc tłuszcz nożem, a w ostatnim momencie wyrabiając rękami. Podzielić je na 2 części - mniej więcej w stosunku 1:4. Większą częścią wyłożyć spód i boki, obydwie schłodzić. Z mniejszej części wykrawać dowolne formy. Następnie nałożyć jabłka wymieszane z cynamonem oraz powycinane ciasto.
Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz