Strony

14 stycznia 2015

Ciasto czekoladowe z burakiem

Buraki są jednymi z najzdrowszych warzyw w naszym rejonie. Dlatego prędzej czy później musiały trafić do jakiegoś mojego wypieku. Chciałam je jakoś zakamuflować, dlatego znowu padło na smak czekoladowy ;) Warzywa nie są wyczuwalne, a ciasto jest bardzo wilgotne.
Przepis na formę 12 x 25 cm.
Inspiracja.


 
  • 3 jajka
  • pół szklanki ksylitolu
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 4 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szklanka puree buraczanego

Ugotowane buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Przełożyć na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru płynu.

Mąkę wymieszać z kakao i sodą.

Jajka ubić z cukrem, dodać olej. Następnie dodawać porcjami suche składniki, mieszać łyżką. Na koniec dodać buraki i wymieszać.

Piec w temp 175 stopni 40 minut.





2 komentarze: