Strony

18 grudnia 2015

Ciasto kukurydziane z jabłkami, bezglutenowe, bez nabiału


Nie ma co ukrywać, uwielbiam jabłka, a połączenie z cynamonem jest dla mnie idealne. Tym razem znalazło się ono w tej, przypominającej piaskową, babce. 

  • 4 jajka
  • ½ szklanki ksylitolu
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 ⅓ szklanki maki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 jabłka
Jabłka obrać i pokroić w grubsze plastry (u mnie mniej więcej 1cm grubości).

Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem.

Jajka ubijać z cukrem tak, aby masa zgęstniała (zajmuje to ok. 8 minut). Po tym czasie wlać olej (dodaje mniejszymi porcjami), zmiksować. Partiami dodawać przesiane składniki suche, mieszać łyżką.

Przelać do formy, równomiernie powbijać jabłka.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut (do suchego patyczka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz