10 stycznia 2016

Kakaowe muffiny z czekoladą i masłem orzechowym, wegańskie

Ostatnio coraz częściej korzystam z masła orzechowego. Mam je cały czas w lodówce, więc nierzadko zdarza mi się z nim eksperymentować. Tym razem dodałam je do mocno czekoladowych muffinek.
Przepis na 12 muffinek.


składniki suche
  • 2 szklanki mąki razowej
  • 3 łyżki kakao
  • ⅓ szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • ⅓ tabliczki czekolady, drobno posiekanej
składniki mokre
  • 230 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ½ szklanki oleju
dodatkowo
  • 3 łyżki masła orzechowego
Mleko wymieszać z octem, odstawić na 10 minut. Po tym czasie połączyć z resztą mokrych składników. W drugiej misce połączyć składniki suche. Wlać do nich, wcześniej wymieszane, mokre i mieszać jedynie do połączenia wszystkiego.

Przełożyć do foremek a następnie dodać masło orzechowe i delikatnie wymieszać. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.

1 komentarz:

  1. Czekolada? Masło orzechowe? Mnie więcej zachęcać nie trzeba! ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń