Strony

21 stycznia 2016

Tiramisu'

Prawdziwie włoski deser - jak nazwa wskazuje, unosi do góry!
Przepis na formę 12 x 25 cm.




  • 200 g biszkoptów typu lady fingers
  • 500g mascarpone
  • 4 duże jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 45 g cukru pudru
  • 30 g cukru
  • pół szklanki espresso
  • 2 łyżki alkoholu (amaretto, rumu, wódki)
  • kakao gorzkie (ok. 4 łyżek)
Żółtka ucieraj z cukrem pudrem, aż staną się białe. Partiami dodawaj mascarpone, dokładnie wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj białka ubite z cukrem.

Biszkopty maczaj w kawie wymieszanej z alkoholem (maczałam dość mocno wierzch tak, żeby spód został suchy).

Ułóż pierwszą warstwę biszkoptów i nałóż ⅓ kremu, powtarzaj czynność 3 razy. Włóż do lodówki na min. 3 godziny.

Przed podaniem posyp kakao.

1 komentarz: