24 marca 2016

Babka cytrynowa, bezglutenowa

Łatwa w przygotowaniu babka, w sam raz na zbliżające się Święta. Ma lekki cytrynowy aromat, natomiast dzięki strukturze zaliczyłabym ja do babek piaskowych. Przyznam też, że jak na moje standardy dość słodka, wiec dla siebie pewnie dodałabym mniej cukru ;)
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki ksylitolu
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 2 łyżki maku
  • 1 cytryna
Cytrynę wyszorować i wyparzyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Masło rozpuścić.

Jajka ubić z cukrem (tak, żeby masa lekko zgęstniała, mi zajęło to ok. 10 minut). Następnie partiami dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać sok z cytryny i ciepłe masło (również partiami). Wymieszać z makiem.

Piec w temp. 175 przez 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz