29 kwietnia 2016

Kulki owsiano - orzechowe

W kulkach dominuje smak orzechów włoskich z delikatnym aromatem cynamonu, są przy tym lekko słodkie. Mają zwartą konsystencję. Ich zaletą jest szybki czas przygotowania (trzeba jedynie wcześniej namoczyć orzechy i daktyle) i to, że zawierają jedynie 5 składników.

  • 1 szklanka orzechów włoskich, namoczonych
  • 2/3 szklanki pokrojonych daktyli
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
Namoczyć orzechy (wcześniej dokładnie sprawdzić, czy nie ma łupinek, albo orzechów zepsutych) i daktyle, odstawić na ok. godzinę.
Po tym czasie najlepiej zdjąć skórkę z najciemniejszych orzechów (żeby nie nadały gorzkiego smaku).
W rozdrabniaczu zmiksować płatki owsiane z cynamonem i solą, przesypać do miski. Następnie rozdrobnić orzechy, również przesypać do miski. Na końcu zrobić to samo z daktylami. Kiedy będą dobrze zblendowane dodawać suche składniki (ja zrobiłam to w dwóch partiach).
Formować kulki, schłodzić w lodówce kilka godzin.

2 komentarze:

  1. takie słodkości mają w moim odczuciu tylko jedną wadę- zawsze jest ich za mało! ;)
    Zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, zawsze kończą się za szybko :D

      Usuń