Strony

9 grudnia 2016

Pierniczki / Gingerbread Cookies

To klasyk w naszym domu, robimy zawsze na Święta :) Najtrudniejsze w nich chyba jest to, ze trzeba o nich pamiętać miesiąc przed Świętami. Za to już w ich czasie jest to bardzo wygodne bo wystarczy je jedynie upiec :)
  • 1 kg maki
  • 1/2 l miodu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kostka smalcu
  • 3 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki wody / mleka
  • 3 jaja
  • 20g przyprawy do piernika (imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki)
  • sól

Na małym ogniu rozpuścić miód, smalec, cukier. Ostudzić. Dodać mąkę, roztrzepane jaja, sodę rozpuszczoną w mleku lub wodzie, sól i przyprawy. Wyrobić. Przykryć  ściereczką i folią.
Dać w chłodne miejsce na ok 4 tygodnie.
Wałkować niezbyt cienko. Piec ok. 10 - 15 min w 180 stopniach.
Następnie udekorować:)



Gingerbread Cookies

  • 1 kg wheat flour 
  • 1/2 litre honey 
  • 1 cup caster sugar 
  • 200 g lard (good quality) 
  • 3 tablespoons baking soda 
  • 3 eggs 
  • 1/2 cup milk (or water) 
  • 20 g gingerbread spice mix (cinnamon, ginger, nutmeg, ground cloves, allspice) 
  • pinch of salt
Melt the lard, sugar and honey in a pan over a low heat until the sugar dissolves. Cool. 
Dissolve baking soda in milk or water. 
Mix the dry ingredients and add melted mixture to the baking soda and eggs. Stir until well mixed. Cover with cloth and leave in a cool place for around 4 weeks. 
Roll the dough out to 4mm thick on a lightly floured surface and cut out the gingerbread cookies. 
Bake 10-15 minutes in 180 degrees. 
Decorate.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz