Strony

6 sierpnia 2017

Pudding chia (wegański, paleo)


gęsty.
o łagodnym smaku.
szybki w przygotowaniu.

Jem go teraz codziennie na śniadanie z porcją owoców sezonowych. Warto wyciągnąć go z lodówki chwilę przed podaniem albo chwileczkę podgrzać w mikrofali.


  • 85 ml mleka kokosowego*
  • 1 łyżka nasion chia
  • owoce sezonowe
Mleko kokosowe wlać do słoiczka wsypać nasiona, słoik zakręcić i wstrząsnąć. Czynność powtórzyć po kilku minutach, odstawić na min. 15 minut. Ja przygotowuję go dzień wcześniej.

*mleko kokosowe
1/2 szklanki wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
1 szklanka bardzo gorącej wody

Wiórki zalewam 1/2 szklanki wody i odstawiam na min. 10 minut, blenduję min. 4 minuty. Odcedzam i zalewam wodą ponownie. Powtarzam blenowanie i odcedzanie. 
Tak przygotowane mleko wystarcza mi na mniej więcej 4 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz