Strony

10 kwietnia 2014

Mazurek orzechowy

Nieskomplikowany, mocno orzechowy, nie za słodki. Polecam na Wielkanoc. Przepis na formę 20 x 20 cm.




Ciasto kruche
Przygotować ciasto kruche z 20 dag mąki. Upiec, wyciągnąć jeszcze ciepłe z formy.

Wierzch
  • 200 g rozdrobnionych orzechów
  • 100 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
Masło rozpuścić z cukrem (cukier nie ma się rozpuścić, samo masło!). Dodać miód, wymieszać Dodać orzechy. Smażyć ok. 5 minut. Jak nabierze brązowego koloru wyłożyć na ciasto kruche.

Polewa
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju

Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę, wymieszać z olejem, polać mazurek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz