Strony

2 kwietnia 2014

Palmiery

Lubię je zwłaszcza za kruchość i cynamonowy aromat. Jeśli tylko mam ciasto francuskie pod ręką, piekę je, gdyż są bardzo szybkie w przygotowaniu ;)



  • 370 g ciasta francuskiego
  • ¼ szkl. cukru pudru wymieszanego z kryształem
  • 2 łyżki cynamonu
Cukier wymieszać z cynamonem. Na stolnicy rozsypać odrobinę cukru z cynamonem i wyłożyć ciasto tak, aby cukier się przykleił. Następnie nałożyć ok. połowę cukru i złożyć tak, by krótsze boki znalazły się w środku (najlepiej zostawić kilka milimetrów przerwy). Następnie znowu posypać cukrem z cynamonem i znowu boki złożyć do środka, a następnie złożyć jak książkę. Kroić na plasterki ok. 1 cm grubości. Następnie układać na blasze, niezbyt blisko, bo trochę urosną. Posypać na wierzchu resztą cukru.
Piec w temp. 180 przez ok. 15 minut.

Wersja mini
Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż krótszego boku i postępować jak w poprzedniej wersji.

2 komentarze:

  1. Z jednego ciasta francuskiego można zrobić 4 palmiery? :D
    [mam do zrobienia 15!] :D
    Pozdrawiam Cię Siostro!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tzn. chcesz mieć 15 ciastek? jedno opakowanie stanowczo wystarczy, ja bym się zastanawiała czy te 15 osób będzie usatysfakcjonowane z jednego ciastka ;)

      Usuń