Strony

28 maja 2014

Ciasto kruche z powidłem i sezamem

Chałwa, powidła, ciasto kruche - z tego musi powstać coś dobrego. W dodatku jest szybkie do przygotowania. W sam raz w czasie, kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców.
Przepis na formę 20 x 20cm. 



  • 225 g mąki 
  • 60 g cukru pudru 
  • 1 op. cukru waniliowego 
  • 50 g sezamu 
  • 175 g zimnego masła 
  • 200 g powideł śliwkowych 
  • 100 g pokruszonej chałwy 

Mąkę wymieszać z cukrami i sezamem. Dodać masło i szybko zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części, jedna powinna być odrobinę mniejsza (u mnie w stosunku 1:2). Mniejszą część włożyć do zamrażalnika. Większą schłodzić i wyłożyć na formę. Nałożyć powidło, chałwę oraz starte ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 25 minut w 180.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz