Strony

4 maja 2014

Piernik marchewkowy

Piernik dzięki marchewce jest wilgotny, jednak nie ciężki, ma konsystencję typowego ucieranego ciasta.




  • ¾ szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 3 jajka
  • 2 szkl. startej marchewki (u mnie 3 sztuki)
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika

Jajka ubić z cukrem, dodać olej i miksować około 4 minut. Po tym czasie dodać marchewkę. A następnie porcjami dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika.

Piec ok. 1 godziny w temp. 180 w formie 30 x 8.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz