Strony

25 maja 2014

Norweskie bułeczki cynamonowe

Bułeczki są bardzo miękkie, delikatne i mocno cynamonowe. Są jednym z moich ulubionych wypieków drożdżowych.



ciasto

  • 20g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 4 kubki mąki (coś koło 650)
  • 2 jajka
  • 45 g cukru
  • 65 g masła
  • 250 ml mleka owsianego


nadzienie

  • 40 g masła
  • 65 g cukru pudru
  • 4 łyżki cynamonu, ja jedną łyżkę zamieniam przyprawą do piernika


Przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Następnie do przesianej mąki dodać rozczyn, ciepłe mleko, jajka oraz roztopione masło. Dobrze wyrobić (tak, żeby ciasto podczas wyrabiania odchodziło od ręki). Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, przygotować nadzienie. Miękkie masło wymieszać z cukrem i przyprawami, ew. podgrzać, żeby się dobrze smarowało. Na dno blaszki wyłożyć 1/6 ciasta. Resztę ciasta rozwałkować cienko w formie prostokąta, a następnie nałożyć nadzienie. Ciasto zrolować wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 25 części. Kawałki układać obok siebie na przygotowanym wcześniej cieście. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz