Strony

11 lipca 2014

Tort truskawkowo - czekoladowy

Truskawki to jedne z moich ulubionych owoców, szkoda, że świeże są dostępne tylko jeden miesiąc w roku ;) W sezonie jadam je chyba w każdej postaci, dlatego nie mogło obyć się też bez kilku wypieków. Tym razem chciałam przygotować coś klasycznego. Wyszedł mi torcik elegancki, i mimo dość dużej ilości masy, lekki.
Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.



3 biszkopty kakaowe z 2 jajek (lub jeden z 8)


masa czekoladowa
  • masło
  • 3 małe jajka
  • ⅘ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • gorzka czekolada
  • 45 ml wódki
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijać na parze do białości (ubijam je najpierw bez pary przez około 3 minuty). Najpierw zwiększą objętość. Należy skończyć, kiedy masa zacznie gęstnieć, całość zajmuje koło 15 - 20 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć do białości, dodać wtedy czekoladę i wymieszać. Następnie dodawać masę jajeczną. Na koniec wlać wódkę.

masa truskawkowa
  • 700 g truskawek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
Żelatynę namoczyć przez 10 minut w małej ilości wody. Wybrać truskawki do dekoracji (ok. 10 dag). Resztę zmiksować. Do żelatyny dodać 3-4 łyżki wrzątku i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do truskawek i dokładnie połączyć. Kiedy lekko będzie tężeć, zacząć ubijać śmietankę. Pod koniec ubijania dodawać kolejno mascarpone i truskawki, miksować delikatnie.
Resztę truskawek opłukać i przekroić na połówki, przed podaniem osuszyć.

poncz
  • ⅓ szklanki soku z truskawek *
  • 1 łyżka wódki
Sok wymieszać z wódką.
*rozgniotłam kilka truskawek i odlałam sok


Przygotowanie

Upiec biszkopty. W międzyczasie przygotować masę czekoladową, a kolejnie truskawkową. Wystudzone biszkopty naponczować. Na pierwszy z nich nałożyć ok. ¾ masy czekoladowej, położyć biszkopt i większość masy truskawkowej. Przykryć ostatnim biszkoptem, schładzać ok. 1 godziny. Na wierzch dać resztę masy truskawkowej i udekorować truskawkami. Chłodzić min. 5 godzin. Po tym czasie posmarować brzeg tortu masą czekoladową.

Przed podaniem trzymać tort mniej więcej 10 minut w temperaturze pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz