18 kwietnia 2015

Makowiec, bezglutenowy, bez nabiału i jajek

To jedno z moich ulubionych ciast. Chyba wszyscy wiedzą, że poczęstowana nie odmawiam nigdy ;) Najlepiej w wersji właśnie takiego "bloku", bo nic innego nie zaburza mi jego smaku. Poniżej w wersji bez nabiału i glutenu, za to z dużą ilością orzechów. Makowiec z tego przepisu jest bardzo wilgotny i najlepiej przechowywać go w lodówce.

Przepis na blaszkę o wymiarach 20x30 cm.


  • 600 g maku, zmielonego
  • 300 g mleka migdałowego
  • 150 g wody
  • 2 małe jabłka, starte na tarce
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek masła klarowanego
  • 100g ksylitolu
  • 150 g miodu (½ szklanki)
  • 1 ½ szklanki orzechów, u mnie orzechy włoskie i migdały

Siemię lniane namoczyć we wrzątku ok. 5 minut, a następnie zblendować.

Do maku wlać wodę, mleko oraz jabłko, gotować kilka minut, mniej więcej 10. Następnie dodać masło, siemię, ksylitol i miód, smażyć kolejne 10 minut. Na koniec dodać posiekane orzechy.

Piec ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz