Strony

30 kwietnia 2015

Ciasteczka amarantusowe

Przyznam, że sama byłam zdziwiona ich smakiem po ich pierwszym wypróbowaniu. Są bardzo miękkie, dlatego dodatek migdałów dodaje im specjalnego wyrazu. Bez dodatku cukru, a jednak, dzięki bananom i daktylom, bardzo słodkie. W dodatku takie zdrowe i szybkie w przygotowaniu!

  • 2 ½ szklanki amarantusa ekspandowanego
  • ok. 10 daktyli
  • 1,5 dojrzałego banana
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki sody
  • garść posiekanych migdałów

Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie przez ok 20 minut. Po tym czasie wypłukać i rozgnieść z bananami, cynamonem i sodą. Na koniec dodać amarantus i migdały.

Formować ciastka o grubości ok. 2 cm (najłatwiej mokrymi rękami). Piec w temp 180 stopni przez ok. 12 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz