7 maja 2015

Razowa babka - zebra z białek

Jedno z najbardziej typowych sposobów na wykorzystanie pozostałych białek. Babka jest sypka, lekko sucha, a przy okazji szybka i łatwa w przygotowaniu.
Polecam przygotować w formie 11 x 20 cm - będzie wyższa niż na zdjęciach.



  • 5 białek
  • ⅔ szklanki cukru (dałam pół na pół z ksylotolem)
  • ⅘ szklanki mąki razowej + 1 łyżka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ⅔ szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao (dałam kopiatą)

Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier. Kiedy się rozpuści, powoli dodawać olej. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką.

Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej łyżkę mąki, wymieszać.

Nakładać łyżką ciasto, jeden kolor na drugim. Piec w temp 180 stopni, ok 45 minut (do suchego patyczka).

2 komentarze:

  1. Moje 9 białek czeka w zamrażalniku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i jak wyszło? ;) Nigdy nie mroziłam białek... Czy po rozmrożeniu mają taką samą konsystencję jak przed mrożeniem?

      Usuń