Strony

14 maja 2015

Kakaowy krem / budyń jaglany

Stanowczo jest to najczęściej wykorzystywana przeze mnie kasza. Chociaż desery z niej zaczynam robić dopiero teraz. Krem jest gęsty, mocno kakaowy, dlatego warto już w trakcie przygotowania próbować i dodać odpowiednią ilość miodu.


  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 6 daktyli
  • 2 łyżki miodu (lub więcej, do smaku)
  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • garść orzechów

Kaszę ugotować na sypko (ja gotuję w parowarze, w proporcji 1:1), po przestudzeniu zalać mlekiem.
Daktyle namoczyć w bardzo ciepłej wodzie (min. 20 minut).
Kaszę dokładnie zblendować z mlekiem i daktylami. Następnie dodać kakao, olej i miód, blendować do wymieszania składników. Na koniec dodać pokrojone orzechy, wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz