Strony

7 czerwca 2015

Torcik brzoskwiniowo – bakaliowy / Kora orzechowa

Lubię go przygotowywać, bo jest lekki przez dodatek brzoskwiń, a jednocześnie świeżości dodaje polana na wierzchu galaretka. Na dodatek niezawodne orzechy czynią go jednym z moich ulubionych przekładanych ciast.
Przepis na tortownicę o średnicy 21cm.


ciasto
  • 5 białek
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 50 g orzechów włoskich, zmielonych
  • 30 g kokosu
  • ½ łyżeczki proszku po pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao

Orzechy wymieszać z kokosem, proszkiem do pieczenia i kakao.

Białka ubić. Kiedy będą sztywne, partiami dodawać cukier. Gdy będzie rozpuszczony, dodać żółtka, ubijać tylko do momentu, kiedy masa będzie jednolita. Następnie dodać resztę składników i delikatnie wymieszać.

Piec w temperaturze 170 stopni, 30-40 minut.

masa
  • 330 ml płynu - syropu z brzoskwiń uzupełnionego wodą
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 135 g masła
  • 2 łyżki wódki

Syrop zblendować z 4 połówkami brzoskwiń. Odlać ok. 1/4 szklanki i dokładnie wymieszać z żółtkami i mąką. W międzyczasie zagotować resztę płynu z cukrem. Do zagotowanego powoli wlewać płyn z mąką i żółtkami, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu ok. 4 minuty. 
Odstawić do przestudzenia.

Resztę brzoskwiń pokroić w kosteczkę lub cienkie plasterki (szybsza i wygodniejsza jest wersja z kawałeczkami brzoskwiń).

Następnie dokładnie utrzeć masło (do białości) i dodawać małe partie budyniu, cały czas ucierając. Na koniec dodać alkohol. Jeśli brzoskwinie kroiliśmy w kostkę, należy je wmieszać delikatnie w masę.

dodatkowo
  • paczka delicji
  • 2 galaretki brzoskwiniowe


przygotowanie ciasta

Galaretki rozpuścić w ok. 650 ml wrzątku. Przekładanie ciasta najlepiej rozpocząć, kiedy będą zaczynać tężeć.

Na ciasto wyłożyć masę (lub połowę masy plasterki i drugą połowę masy, najlepiej wtedy nakładać gęsto małe części). Następnie poukładać blisko siebie delicje. Na koniec wylać galaretkę.

Schłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz