12 czerwca 2015

Brownie jaglane, bezglutenowe, bez nabiału

Kaszę jaglaną jadam bardzo często. W sumie nie ma momentu, kiedy nie mam jej w kuchni. Jadam ją na śniadania i obiady, więc prędzej czy później musiała znaleźć zastosowanie też w wypiekach. Jednak tym, którzy jej nie lubią, chciałam powiedzieć, że jej smak w cieście nie jest wyczuwalny Jest ono bardzo wilgotne, czekoladowe, nie bardzo zbite. Nie ma się czego obawiać, kiedy lekko opadnie po upieczeniu.
Przepis na blaszkę 30cm x 10cm.



  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 50 g masła klarowanego, roztopionego
  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru / ksylitolu
  • ½ łyżeczki sody
  • ⅓ szklanki kakao
Kaszę jaglaną ugotować, następnie zalać mlekiem i po ok. 15 minutach dokładnie zblendować z masłem.
Jajka ubić z cukrem, pod koniec dodać sodę i kakao. Kiedy wszystko będzie połączone, dodać kaszę, mieszać tylko do połączenia składników.

Wylać na blaszkę. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz