29 czerwca 2015

Wegańska tarta z truskawkami

Lubię bardzo piec wegańskie wypieki bo zmusza mnie to do próbowania nowych składników i nowego podejścia do znanych już przepisów. W tym przypadku dotyczy to zarówno ciasta kruchego jak i kremu kokosowego - przygotowywałam je po raz pierwszy.
Tarta smakowała, chociaż fanom truskawek poradziłabym dać ich odrobinę więcej ;)


wegańskie ciasto kruche 
  • 1 ¼ szklanka mąki razowej
  • 2/5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 8-9 łyżek ghee
  • 4 łyżki cukru pudru
Mąki i cukier wymieszać. Dodać masło i bardzo dokładnie posiekać, następnie zagnieść i schłodzić. Rozwałkować, przełożyć do formy i schłodzić ponownie.
Piec ok. 12-15 minut w 180 stopniach.

bita śmietana kokosowa
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru
Mleko schłodzić min. 24 godziny w lodówce. Po tym czasie jedynie twardą część ubić, pod koniec dodać cukier, wymieszać i przełożyć na upieczony spód.

truskawki

Na ciasto kruche nałożyć krem i udekorować truskawkami.


2 komentarze:

  1. ale maslo nie jest weganskie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, tyle, że w tym przypadku dałam ghee czyli masło pozbawione białka zwierzęcego. Daje je bo jest świetnie nadaje się kiedy używamy wysokich temperatur. Oczywiście można zastąpić olejem kokosowym! :)

      Usuń