Strony

19 czerwca 2015

Wegańskie muffiny z rabarbarem

Kilka dni temu, przygotowując pesto, spaliłam mikser. Teraz zastanawiam się jedynie nad przepisami, w których nie trzeba go używać. No i właśnie w tym przypadku wykorzystuję zaparzone płatki owsiane. Przez co muffiny są wyjątkowo wilgotne i miękkie. Dodatkowo z orzeźwiającym rabarbarem, który, chociaż nie jest moim ulubionym warzywem, bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do ciast.
Przepis na 12 muffinów.



składniki suche
  • 1 ½ szklanki mąki razowej
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
składniki mokre
  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wrzątku
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 dojrzały banan
  • 1 ½ laski rabarbaru

Płatki owsiane zalać wrzątkiem, odstawić na pół godziny. W tym czasie obrać rabarbar i dość drobno pokroić.

Kiedy płatki przestygną, dodać rozgniecionego banana i resztę mokrych składników.

W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki suche i wlać do nich mokre. Mieszać jedynie do połączenia składników. Pod koniec dodać rabarbar i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki.

Piec w temperaturze 180 stopni 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz