Strony

1 kwietnia 2015

Torcik cytrynowy

Lekkie, wilgotne, mało słodkie, o świeżym, wiosennym aromacie, w sam raz na Święta. Sam torcik jest bez nabiału, jednak czasem polewam go polewą z kremówką.



ciasto

  • 5 białek
  • 4 żółtka
  • 135 g cukru kryształu
  • 100 g oleju
  • 215 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
Białka ubić, następnie dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać porcjami olej, a kolejnie żółtka (nie mieszać długo, tylko do wymieszania składników). Porcjami przesiewać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową i wymieszać łyżką.
Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

poncz

  • ¼ szkl wrzątku
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżka soku z cytryny
Do wrzątku dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Kiedy lekko przestygnie dodać wódkę i sok z cytryny.

masa

  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki ghee*
  • ½ szklanki cukru
  • sok z cytryny (wcześniej zetrzeć skórkę)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • żółtko
*w wersji z nabiałem dawałam ¼ kostki masła

¾ szklanki wody zagotować z cukrem i masłem. Resztę wody wymieszać z żółtkiem i mąką, następnie wlewać powoli do wrzątku cały czas mieszając. Po chwili wlewać sok z cytryny, gotować jeszcze ok. 3-4 minuty.

polewa

  • 100 g czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • sok z ¼ cytryny
Czekoladę połamać na kawałki. Śmietankę podgrzewać do momentu, kiedy będzie gorąca, ale nie zagotuje się, zalać czekoladę. Po chwili wymieszać i połączyć składniki, następnie dodać sok z cytryny, wymieszać.


Wystudzone ciasto przekroić i naponczować. Nałożyć ciepłą masę i drugą część ciasta. Na końcu polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz