Strony

10 grudnia 2015

Ciastka digestive

Proste, klasyczne ciastka. Kruche, ale nie jedwabiście gładkie przez płatki owsiane i mąkę razową. Jedne z moich ulubionych. Dziś przygotowane za pomocą rozdrabniacza.

  • 1 1/3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki ksylitolu / cukru brązowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 80 g masła klarowanego
  • 4 łyżki zimnej wody

Suche składniki wsypać do rozdrabniacza i mieszać aż będą dobrze rozdrobnione i wymieszane. Następnie dodać masło klarowane, ponownie wymieszać. Na końcu dodać wodę, zagnieść w misce.

Rozwałkować, wykroić ciastka. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 14 minut.

2 komentarze: