18 czerwca 2017



Przełamanie słodkiego smaku kwaśnym lemon curd posmakowało wszystkim, którzy spróbowali. Ciasteczka są lekkie i orzeźwiające, w dodatku przyciągają kolorem ;)





składniki
  • 225 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki maku
  • skórka z cytryny
  • 160 g masła klarowanego, schłodzonego
  • żółtko
  • lemon curd (ok. 4 łyżki, ale zależy od tego ile chcemy go nałożyć)

wykonanie
  1. suche składniki wymieszać ze sobą. 
  2. następnie dodać masło i szybko połączyć czubkami palców (tak, żeby się nie rozgrzało od ciepła dłoni).
  3. na koniec dodać żółtko i uformować kulę. 
  4. ciasto chwilę schłodzić i rozwałkować, na posypanej stolnicy.
  5. wycinać dowolne kształty, w połowie ciasteczek wycinać dodatkową część ze środka.
  6. piec w 180 stopniach, 8 do 10 minut bub do momentu aż staną się złote.
  7. wystudzone ciastka przełóż lemon curd.

english
ingredients
  • 225g flour
  • 60g caster sugar
  • a pinch of salt
  • 4 teaspoons poppy seeds
  • lemon zest
  • 160g ghee butter - cold and cubed 
  • yolk
  • lemon curd
preparation 
Mix flour, sugar, salt, poppy seeds and lemon zest. Add butter and rub together with your fingertips until completely mixed and crumbly. Then mix with yolk and bring everything together by mixing with your hands.
Roll out the pastry on a lightly floured surface and cut out cookies in any shape you want. Cut out smaller pieces of pastry in the larger ones - for the sandwich cookies.
Bake, in 180 degrees, 8–10 minutes in the oven, or until golden. To make sandwich cookies, place a little lemon curd between 2 cookies and serve.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz