Strony

23 kwietnia 2013

Chleb na owsiance

Nadeszła pora na chleb. Stał się on bardzo popularny w mojej rodzinie, smakuje prawie wszystkim, którzy go spróbowali. Spośród innych przepisów wyróżnia się tym, że jest bardzo wilgotny. Odkąd go spróbowałam, długo nie miałam ochoty na inne chleby ;) Przepis znaleziony tutaj. Jest to receptura na duże 2 bochenki (keksówki 30x8).



Składniki
  • 1 kg mąki
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki miodu
  • 300 g płatków owsianych
  • 900 ml wrzątku
  • 50 g masła
  • 5 łyżeczki soli
  • 330 ml mleka
  • łyżka maku i sezamu na posypkę

Płatki owsiane wsypać do wrzącej wody, dodać masło i sól, wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie przygotować rozczyn (z drożdży, szczypty cukru, odrobiny mąki i ciepłego mleka) i odstawić aż podrośnie. Następnie do przesianej mąki dodać rozczyn, owsiankę, miód i mleko. Wyrabiać 10 minut. Ciasto jest bardzo klejące, jednak nie należy dosypywać mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 – 1,5 h. Przełożyć do keksówek (najlepiej nałożyć na dłonie odrobinę oleju lub lekko je zwilżyć), nałożyć posypkę, odstawić do wyrośnięcia, by trochę podrosło. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 50 – 60 minut. Jeżeli używasz metalowych blaszek, wyciągnij z nich chleb po ok. 10 minutach. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu.
 
 
 
 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Przyznam, że się dziwię ;) Jak dla mnie jest praktycznie idealny. Jednak jeśli Ci się znudził zaglądnij tu wkrótce, na blogu za niedługo pojawi się nowy przepis :)

      Usuń