Strony

15 listopada 2016

Batonik orzechowy z amarantusem (wegańskie, bez rafinowanego cukru, raw) / Nutty chocolate bars with puffed amaranth (vegan, no refine sugar, raw)

Kilka składników a efekt jest na prawdę pyszny! Smakuje wszystkim, którzy próbowali, a przy okazji jest moim ulubionym ;) Jest dość słodki, czekoladowy i łatwy w przygotowaniu!
  • 240g suszonych daktyli
  • 100g orzechów laskowych
  • 3 łyżki kakao
  • 47 g (2 1/2 szklanki) amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
Daktyle namoczyć.
Orzechy podprażyć lekko na patelni a następnie usunąć skórkę (najłatwiej zawinąć je w ściereczce i lekko o siebie trzeć). Następnie je zmielić i przesypać je do miski.
Osobno zmielić daktyle z kakao i olejem kokosowym. Przełożyć do miski i wymieszać z orzechami i amarantusem.
Przełożyć do formy i dobrze schłodzić (ja najczęściej zostawiam na noc w lodowce).



Nutty chocolate bars with puffed amaranth
  • 240g dates
  • 100g hazelnuts
  • 3 tablespoon of cacao
  • 47 g (2 1/2 glass) amaranth popping
  • 1 spoon coconut oil

Soak dates in warm water (min 30 minutes), drain and blend precisely.
Roast hazelnuts on a pan, cool and remove the skins. Then blend into flour, add dates, cacao and blend precisely. At the end add amaranth popping and mix with spoon. Form it to make bars (I put it into narrow silicone mold) and refrigerate it at least 3 hours. 




2 komentarze:

  1. Świetnie, że pojawiło się coś nowego! :) Pewnie jutro połakomię się na batonik!

    OdpowiedzUsuń