Strony

14 września 2014

Torcik czekoladowy z malinami i bitą śmietaną

Muszę się przyznać, że to jeden z przepisów, który powstał przez przypadek. Chciałam przygotować tort z lekką masą i owocami. Połączenie malin i czekolady jest już sprawdzone i niesamowicie smaczne (chociaż chyba nie ma połączenia owoców z czekoladą, które by mi nie smakowało ;) ) Jednak bita śmietana w takiej formie pojawiła się na nim całkiem przypadkowo ;) Mimo kilku przygód podczas przygotowań, efekt zaskoczył mnie bardzo pozytywnie.





masa czekoladowa

  • 150 g mascarpone
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki 30%, dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
Czekoladę rozpuścić na parze. Mascarpone wymieszać łyżką, dodać przestudzoną czekoladę oraz cukier. Następnie ubić śmietankę, dodać ją do masy i delikatnie wymieszać. Nałożyć na biszkopt.


bita śmietana z czekoladą

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 240 ml śmietanki 30%, dobrze schłodzonej
Czekoladę rozpuścić na parze. Kiedy będzie wystudzona (tak, że zaczyna zastygać), ubić śmietankę. Następnie dodawać do czekolady i wymieszać (powstanie efekt stracciatella, gdyż czekolady nie da się już całkowicie wmieszać).


  • Maliny - ¾ dużego pudełka malin

Biszkopt lekko naponczować. Nałożyć masę czekoladową i maliny, na wierzchu rozsmarować bitą śmietanę.



3 komentarze: